Dachówki ceramiczne dostępne są w kilku rodzajach wykończenia powierzchni, – tzw. naturalnej, angobowanej lub glazurowanej. Wybór konkretnej warto przemyśleć również pod kątem otoczenia, w jakim znajduje się budynek
Lokalizacja domu
Kupując dachówki ceramiczne, trzeba mieć na uwadze warunki panujące w miejscu, gdzie stanie dom. Jeśli budynek położony jest blisko lasu lub dużego skupiska drzew, dach będzie szczególnie podatny na porastanie mchem. Warto wtedy pomyśleć o dachówkach angobowanych, ponieważ są one bardziej odporne na to zjawisko, a jeszcze lepiej – wybrać dachówki pokryte glazurą, dostępne w ofercie marki Röben (np. MONZAplus tobago glazurowana lub Piemont titan glazurowana). Mech rośnie na nich mniej chętnie niż na porowatych dachówkach naturalnych, ponieważ gładka, glazurowana powierzchnia pozwala na samooczyszczanie się dachówek przy każdych opadach deszczu.
Powierzchnia dachówek
Glina, naturalny surowiec, z którego wytwarza się ceramikę, po wypaleniu ma zazwyczaj kolor czerwony, dobrze znany z historycznych ceglanych budowli czy też tradycyjnych dachów. Aby uzyskać inne kolory powierzchni dachówek, poddaje się je procesowi angobowania lub glazurowania. Są to nowoczesne metody barwienia dachówek, polegające na natryskiwaniu na ich powierzchnię odpowiednio przygotowanych substancji (typu ciekła masa gliny lub zdrobnione szkliwo), dzięki którym na rynku dostępne są takie ich kolory, jak różne odcienie brązu, czarny czy szary. – Bogata gama kolorystyczna dachówek pozwala na idealne dopasowane barwy dachu do różnorodnych stylów architektonicznych. Tradycyjna czerwień, różne odcienie brązu to standardowe propozycje, których popularność od lat utrzymuje się na stałym, wysokim poziome. Moda na bardziej odważne i nowoczesne projekty sprawia, że również takie kolory dachu jak czarny czy szary zyskują coraz większe grono zwolenników – mówi Ryszard Homan – specjalista firmy Röben. W kontekście parametrów technicznych angoba i glazura znacząco wpływają na odporność dachówek na różne czynniki środowiska, takie jak zabrudzenia, kwaśne deszcze, promieniowanie ultrafioletowe.
Podobieństwa i różnice
Angoba i glazura często zestawiane są ze sobą jako synonimy, odnoszące się do technologii barwienia dachówek. Pomimo zbliżonych funkcji oraz właściwości, pomiędzy angobą i glazurą występują różnice, o których warto pamiętać przy dokonywaniu zakupu. Odmienny charakter angoby i glazury wynika m.in. z ich różnych składów chemicznych. Angoba składa się ze specjalnie przygotowanej ciekłej masy gliny z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali. Glazura natomiast to w przeważającej części zdrobnione, wstępnie stopione szkliwo, wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Angoba nie tworzy na powierzchni dachówki zamkniętej struktury, ale pozostawia otwarte pory, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne. Dachówki glazurowane charakteryzują się natomiast szklistą warstwą zamykającą pory.
Szklista zamknięta struktura dachówek glazurowanych sprawia, że w porównaniu do angoby odznaczają się one jeszcze większą odpornością na wpływ czynników zewnętrznych. Gładka powierzchnia o zminimalizowanej porowatości znacznie opóźnia tworzenie się zabrudzeń oraz ułatwia procesy oczyszczania nie tylko z kurzu i pyłów, ale też mchu oraz pleśni.
Wspólna zaleta – wytrzymałość
Charakterystyczny dla dachówek ceramicznych poziom nasiąkliwości 6% (przyrost masy po zanurzeniu w wodzie wynosi 6%.) związany jest z mrozoodpornością, co przekłada się bezpośrednio na trwałość pokrycia dachowego. Im wskaźnik nasiąkliwości jest niższy tym lepiej. – W przypadku gdy parametr ten jest większy oraz podczas wystąpienia mrozów, zwiększa się prawdopodobieństwo uszkodzenia czy nawet pęknięcia dachówek. Należy zaznaczyć, że nasiąkliwość dachówek nie ma wpływu na szczelność pokrycia, a jedynie na odporność na działanie mrozu. Na zdolność wchłaniania wody przez dachówkę ceramiczną wpływ ma skład gliny, z jakiej zostały wykonane – tłumaczy Homan.
Warto wiedzieć…
Trwałość dachówek o naturalnej, glazurowanej i angobowanej powierzchni jest dokładnie taka sama. Różnica polega na odporności na zabrudzenia i porastanie mchem czy glonami. Dachówki szkliwione (glazurowane) o zminimalizowanej porowatości, są najbardziej odporne na to zjawisko i doskonale sprawdzą się na terenach o większej wilgotności czy też w pobliżu lasów. Dachówki angobowane wykazują podobne, choć nieco gorsze właściwości w tym zakresie do dachówek glazurowanych. Najbardziej narażone na wymienione czynniki są dachówki o naturalnym wykończeniu, ze względu na swoją porowatą strukturę. Należy pamiętać jednak, że dachówki ceramiczne wypalane w temperaturze powyżej 1000 st. C są niepodatne na działanie promieniowania słonecznego, co oznacza, że trwale zachowują swój kolor. Dachówki wystarczy wyczyścić myjką ciśnieniową, by odzyskały swój pierwotny wygląd nawet po wielu latach użytkowania.
Röben